LEPTIN-ANTI-OBESITY-PILL

1996 – godina nade. Te godine naučnici su pronašli hormon sitosti – LEPTIN! Bilo je to neverovatno otkriće. Sama pomisao da je genetika kriva što neko ima manje ili više kilograma donosila je neverovatnu radost svima. Nama s problemom ogromnu nadu i konačno naučno objašnjeno to dugo čekano opravdanje da nismo nedisciplinovani već da smo samo imali manjak sreće – hormonski poremećaj tada objašnjen kao manjak leptina.

I još nešto, da sreći ne bude kraja, poremećaj nije stečen, već smo dobili „crno na belo“ da su neki jednostavno imali manje sreće kad su dolazili na ovaj svet i od početka bili genetski predodređeni da budu puniji, sa večitom borbom i problemom ili da budu idelane kilaže bez ikakvih problema.  Svi su sa oduševljenjem čekali tu novu tableticu koja će zauvek rešiti porblem. A naučnici, pa tek oni… Samo su mogli da nagađaju, smišljaju i traže KOLIKO žele za uzvrat.

debeli mršavi

Međutim…

Početna euforija je počela da splašnjava sa prvim kliničkim rezultatima kada su veštacki regulišući nivo leptina ipak otkrili da sam hormon nije problem, već to kako smo ga do tada čuvali.

Tu su sva opravdanja pala u vodu i kao hladan tuš došlo je saznanje da ovaj hormon u 99,9% slučajeva bude normalnog nivoa na rođenju. Na njega genetika ne utiče, ali je osetljiv i možete ga lako isprovocirati da prestane da radi za Vas.

A Kako?

Hormon luče masne ćelije, koje, ako ih imate u optimalnom broju, čuvaju trenutnu kilažu tako što svaki put šalju signale mozgu o količini zaliha. Čestom promenom kilaže ili gojaznošću od najranijih dana, isprovociran leptin poremeti svoju funkciju, pa tako ne čuva više ono što treba na način na koji vi hoćete.

Njegova normalna uloga je da u prvi mah, kad u izobilju energije zalihe počnu da se povećavaju, utiče na naš organizam tako da ga natera da poveća potrošnju ne bi li potrošio ono što smo dodatno uneli, a nije nam zaista potrebno. Međutim, naviknut da čuva ono što mu date, kada krenete da slabite, u prvi mah nenaviknut leptin dozvoli da oslabite, ali odmah posle smanjuje potrošnju i čuva opet trenutno stanje na koje ste ga pre toga navikli (organizam se plaši promena, pa čak i onda kada su na bolje). Zapravo, on je urođeni dar koji čuva ravnotežu i svako od rođenja dobija svoj mehanizam koji sam podešava kako on hoće. Dakle, ako ste ga ranije podesili na više, ne ljutite se ako odmah ne reaguje, ali se i ne tešite činjenicom da ga nemate ili da je prestao da radi za vas. Isti oni naučnici koji su se na početku radovali, do kraja su ipak priznali i otkrili da se nivo leptina može regulisati i da ga disciplinom uvek možemo vratiti u ravnotežu. Neko to radi teže, neko lakše, ali bitno je da znate da baš svako MOŽE! Ali budite strpljivi. Leptinu treba vremena da vas ozbiljno shvati.

problemi sa težinom

Ako vas je razljutila ova priča o leptinu koji se meša u vaš osećaj i brani da ne bude baš odma po vašem, moram vam dodati i to da nije ni bezazlen. I on ima čime da nas uceni. Njegov nivo ima jak uticaj na reproduktivnost. Zato, buduće mame – trudite se da ga ne mučite! Pokušajte da imate optimalnu kilažu spram vaše visine, jer leptin vrlo često ume da bude surov ako ga ne slušamo. Tada jako teško dozvoljava telu da izvrši reproduktivnu funkciju. :(

Zato strpljivo i pametno mršavite ili se gojite. Ako ne ide odmah baš onako kako želite, ostanite uporni. Leptin je tu, imamo ga svi dovoljno. Možda ste ga jednom davno naljutili, pa vas sad malo muči. Dajte mu malo vremena i ubedite ga da radimo za isti tim. Znaće kako da vam vrati. 😉

Vaša Waga!

Manjak sreće ili discipline?
Tagged on:             

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *